Testudo graeca nabulesis kilpikonnan hoito

Tunisialainen kilpikonna on Espanjan kilpikonnan tunisiassa elävä muoto. Sen hoito poikkeaa tavallisen espanjankilpikonnan hoidosta. Perusasiat ovat aivan samoja kuin muillakin kilpikonnilla mm. terraarion koot ym. Tässä artikkelissa kerrotaan vain niistä asioista jotka poikkeavat normaalista kilpikonnan hoidosta.

Urokset 10-14cm ja 200-400g ja naaraat 12-16cm, 300-600g. Konnat ovat kirkkaanvärisiä, vaaleankeltaisia mustilla kuvioilla. Pään päällä usein vaalea läikkä. Tällä lajilla viidennen vertebraalin silmäkuvio josta lähtee säteitä on lisäksi suhteellisen tyypillinen tunnusmerkki (kuvio hajoaa epäselvemmäksi
vanhemmiten). Hekan suprakaudaalin jakautuminen kahdeksi on yksittäinen poikkeus. Näitä tavataan aina silloin tällöin ns. T. graeca -ryhmän konnilla.

Tunisilainen on pieni ja herkkä konna. Tunisialaista konnaa ei sa koskaan pitää muun lajisen konnan kanssa samassa terraariossa (yleisesti ottaen ei lajeja saa koskaan sekoittaa keskenään). Muilla lajeilla on erinlainen bakteerikanta ja voi aiheuttaa tunisialaiselle konnalle jatkuvaa nuhaa ym. hengitystie-oireita.

Kilpikonna on erittäin herkkä lämpötilan suhteen. Sen terrarion lämpötila pitäisi olla aina yli 15'c. Öisin lähempänä tuota ja päivisin yli 20'c ja lämpölampun alla huomattavasti lämpimämpää. Kesällä konnan voi viedä ulos vain kun sen vaatimat lämpötilat ylittyvät. Huonolla säällä konna on pidettävä terraariossa koska se ei kestä lainkaan kosteaa ja kylmää.

Tämä laji ei horrosta talvella lainkaan!! Se on myös niin pienikokoinen laji ettei kestä horrostamista koska ei voi kerätä tarvittavaa rasvavarastoa. Tunisiassahan on kuuma kesä ja lämmintä talvella. Kesä kuukaudet konna onkin maahan kaivautuneena kesälevolla. Laji on aktiivisimmillaan lokakuusta- huhtikuuhun. eli sen ajan minkä muut konnat horrostavat.

Lajin määritykseen kannattaa aina ottaa yhteyttä johonkin kilpikonniin perehtyneeseen henkilöön mm. Herpetologisesta yhdistyksestä. Lajinmääritys on erittäin tärkeää ettei eläintä hoideta väärillä ohjeilla kuoliaaksi kuten meillä meinasi käydä (Heka laitettiin horrostaan mutta onneksi ei ehtinyt olla kuin reilun viikon)

Lähteinä on käytetty omia kokemuksia ja nettisivuja (mm. http://www.tortoisetrust.org ,
http://www.landschildkroeten.com/Furculachelys_nabeulensis.html )